GYIK.

 

Az ellenőrzések során az alábbi kérdések merültek fel, amelyekről a horgásztársak tájékoztatása szükséges:

Szabad-e családtagnak, vagy ismerősnek átadni a horgászbotot?
Jogszerűen horgászni nyilvántartott halgazdálkodási vízterületen, csak annak van lehetősége, aki a horgászismeretekből vizsgát tett, állami horgászjeggyel és fogási naplóval, valamit az adott vízterületre érvényes területi engedéllyel rendelkezik. Horgászkészségét, vagy csali fogó hálóját olyan személynek, aki a fenti okmányokkal nem rendelkezik, nem adhatja át.

Szabad-e olyan halat szákban tartani, (fényképezés céljából) amit súly, méret, vagy darabszám korlátozás miatt vissza kellene helyezni?  Mivel igazolható, hogy a megtartott hal jogszerűen a horgászé?
A kifogott halak megtartására: a jogszabályok alapján elkészült országos horgászrend és a helyi horgászrend előírásai a mérvadóak:

- amennyiben a horgász úgy dönt, hogy a kifogott halat meg kívánja tartani, a kifogás után azonnal köteles beírni a fogási naplóba annak idejét, a nyilvántartott halgazdálkodási vízterület kódját és a kifogott hal súlyát rögzíteni, - ezzel legalizálja a hal birtoklását
- Amennyiben a horgász nem kívánja  megtartani, vagy nem jogosult a hal megtartására: - a kifogott halat köteles AZONNAL visszahelyezni.  


K é r ü n k   mindenkit, hogy amennyiben a kifogott halról fényképfelvételt szeretne készíteni, akkor gondoskodjon megfelelő eszközökről.  Tavunkban több rekord méretű hal található, amire az egyesület minden tagja büszke lehet, Kérjük azokat a horgásztársainkat, akik ilyen halakat fognak ki az elkészült fotókat juttassák el címünkre, hogy azokat közzé tudjuk tenni.

Milyen kötelező eszközöket kell a horgásznak magánál tartania a horgászat során?
A Kiszombori Sporthorgász Egyesület Horgászrendje szabályozza, amit a 2016.02.28.-i közgyűlésen a tagság fogadott el.

  • -    Merítő szák
  • -    Mérőeszközök, amivel a halak hosszát, és súlyát meg lehet mérni
  • -    Haltagló
  • -    Szemeteszsák
  • -    Felnőtt és ifjúsági horgászok,- a pergető horgászat kivételével – kötelesek pontymatracot, és   
  •       szájfertőtlenítőt maguknál tartani, illetve szakszerűen alkalmazni.

A Horgászrendet a Közgyűlés módosíthatja, ezért kérünk mindenkit, hogy a horgászat megkezdése előtt tájékozódjon! A fenti listában szereplő anyagok főleg a halak védelmét szolgálja, kérünk mindenkit, hogy óvja a tavunk kincseit, melyeket már régóta nevelgetünk a horgásztársak örömére.

Hol lehet hozzájutni a mindenkori horgászrendhez?
A Vályogos horgásztóra kiadott területi engedély mellékleteként kerül átadásra a horgásznak. Amennyiben a horgászrend elveszne, az a területi jegy érvénytelenségét jelenti. Tanácsos elolvasni, hiszen egyrészt úgy tiszteli meg a horgász az egyesület tagságának több évtizedes munkáját, ha a szabályok betartásával horgászik. Az örök mondat pedig itt is érvényes: a szabályok nem ismerete nem mentesít a felelősségre vonás alól.
A horgászrend és nyitva tartás megtekinthető a valyogos.hu oldalon magyar és román nyelven egyaránt.

Amennyiben a horgász szabályokkal, vagy ellenőrzéssel kapcsolatosan kérdésem merülne fel, hol tehetem fel? A  kiszombori.she @ gmail.com  címen lehet kérdéseket feltenni, amit az ebben a témakörben legjáratosabb személy, az egyesület Fegyelmi Bizottságának Vezetője válaszol meg.