Peca Suli

 

Első rész: - kötések

 

Második rész: - /majdnem /  B o j l i

 

 

 

Dupla végcsomó

Szerelékek, előkék végcsomója, segítségével fület képezünk a zsinór végén. Mindenképpen duplán érdemes kötni, így strapabíróbb lesz. Ebbe a fülbe aztán akaszthatunk karabínert, hurkolhatjuk forgókapocsra, műcsalira. Vagy esetleg felfűzve köthetünk direkt karikás horgot is.

Kötésünk minőségét húzos-mérleggel ellenőrizzűk, és a használt zsinór tulajdonságainak leginkább megfelelő kötési módot válasszuk ki a szakítási erő függvényében.

 

Clinch-csomó

Talán a legismertebb csomózási technika. Forgókapcsok, füles horgok, egyáltalán minden kiegészítő, melynek füle van lehetőséget ad arra, hogy ezt a technikát használjuk. Strapabíró, erős kötés, gyakran alkalmazzuk.

 

 

Horogkötés

Elmondhatjuk, hogy a szerelék legkritikusabb része a lapkás horgok megkötése, sokszor ezen múlik, elveszítjük-e a megakasztott nagyobb halat. Lapkás horgokat köthetünk fel tehát ezzel a csomóval. Kezdők számára leginkább ezen horgok rögzítése jelent problémát, ám ezen kötés megtanulása egyszerű, stabilan rögzíthetjük vele a horgokat a zsinór végén.

 

 

Palomar csomó

A karikás horog megkötése sem egyszerű feladat, ennél a kötésnél a horog szabadon mozog, a kötés sejátossága miatt, a damil szinte a megadott igénybevételt el bírja.

 

 

Hármascsomó

A Clinch csomó egyik változata, melynél duplán fűzzük át a zsinórt a fülön. Érdemes ezt alkalmazni pl. forgókapcsoknál, ezzel igen strapabíróvá téve a szereléket.

 

 

Rapala kötés

Nehéz feladat a wobblerek rögzítése. Több kritériumnak kell megfelelnie: legyen stabil a kötés, de mégse akadályozza a wobbler mozgását, mert ez rontja a műcsali képességeit. A Rapala-kötés tökéletes megoldás erre a problémára. A laza hurokban a wobbler jól veret, ám a csomó mégis rendkívül erős.